Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι μια ειδική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη της γενικής χειρουργικής του 20ου αιώνα. Η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση ήταν μια χολοκυστεκτομή που πραγματοποιήθηκε το 1987. Από την δεκαετία του 1990 η μέθοδος βελτιώνεται συνεχώς και σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος επεμβάσεων κοιλίας, όπως η αντιμετώπιση κήλης, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δωδεκαδακτυλικού έλκους, παθήσεων του ήπατος και παγκρέατος, σκωληκοειδίτιδας, κακοήθους παχυσαρκίας, γυναικολογικών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη, ενδοκρινών αδένων κλπ).

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, στα οποία, λόγω των μικρών τομών και του μικρότερου τραυματισμού των ιστών συγκριτικά με την κλασσική «ανοικτή» επέμβαση, συγκαταλέγονται η ελάχιστη απώλεια αίματος, ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, η ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στην εργασία και το χαμηλότερο κόστος της επέμβασης.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις εκτελούνται μέσω 3-4 οπών, οι οποίες δεν ξεπερνούν σε διάμετρο το 1 εκ. Οι οπές αυτές είναι οι πύλες εισόδου των trocars, τα οποία είναι αυλοειδή όργανα εφοδιασμένα με αεροστεγή βαλβίδα. Από τα μικρότερα trocars εισάγονται στο σώμα ειδικά σχεδιασμένα, ιδιαίτερα λεπτά εργαλεία (λαβίδες, ψαλίδια κ.λπ), ενώ από το κεντρικό εισάγεται μια μικροκάμερα, η οποία ουσιαστικά γίνεται «τα μάτια» του χειρουργού, καθώς ο ίδιος δεν έχει άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό της κοιλιάς. Οι εικόνες των οργάνων που λαμβάνονται από την κάμερα, προβάλλονται μεγεθυμένες σε ένα μόνιτορ, δίνοντας στο χειρουργό ένα κοντινό οπτικό πεδίο. Με λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς των εργαλείων, τους οποίους παρακολουθεί μέσω του μόνιτορ, είναι σε θέση να πραγματοποιεί κάθε απλή ή σύνθετη επέμβαση, καθώς η επέμβαση που εκτελείται είναι η ίδια επέμβαση μ’ αυτή της ανοικτής χειρουργικής, μόνο που πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών.

Η εφαρμογή των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα που, αφενός έχουν τον κατάλληλο λαπαροσκοπικό και αναισθησιολογικό εξοπλισμό και αφετέρου διαθέτουν έμπειρη, ιδιαίτερα καταρτισμένη χειρουργική ομάδα, η οποία παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις της μεθόδου, αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη των εργαλείων και του εξοπλισμού, προκειμένου να προσφέρουν στους ασθενείς τη βέλτιστη φροντίδα. 

Γενικότερα, η λαπαροσκοπική χειρουργική έφερε επανάσταση στον τρόπο διεξαγωγής των χειρουργικών επεμβάσεων, εμπλουτίζεται και εξελίσσεται με αλματώδη βήματα και με τη βοήθεια της εκρηκτικής προόδου της τεχνολογίας αναμένεται να αποτελέσει το μέλλον της χειρουργικής.