Τι είναι το Γαστρικό Μανίκι;

Γαστρικο Μανικι

Πρόκειται για μια σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική χειρουργικής παχυσαρκίας, κατά την οποία αφαιρείται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Το εναπομείναν τμήμα θυμίζει στενόμακρο σωλήνα, η χωρητικότητα του οποίου δεν ξεπερνά τα 150-300 ml. Αυτή η μη αναστρέψιμη χειρουργική επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες. Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 4 ημέρες και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. 

Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται η αφαίρεση του θόλου που παράγει το 65% μιας ορεξιογόνου ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη. 
Συνιστάται σε παχύσαρκα άτομα, με ή χωρίς συνυπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως υπέρταση, διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη, αλλά και σε άτομα που δεν δύνανται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των επανεξετάσεων που απαιτούν άλλες χειρουργικές τεχνικές. Λόγω της εξαιρετικής ασφάλειας που παρέχει (επιπλοκές <2%) ενδείκνυται ακόμα και σε ηλικιωμένους ή άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να φτάσει το 75% από τον πρώτο χρόνο.

Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η διαφυγή, δηλαδή η διαρροή γαστρικών υγρών εξαιτίας της μη στεγανοποίησης της γραμμικής συρραφής, η οποία αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με παρεντερική διατροφή και παραμονή στο νοσοκομείο για 10-15 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανεγχείρηση.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο αποτελεσματική τεχνική είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι η πιο ριζική τεχνική, η οποία περιορίζει την ποσότητα λήψης της τροφής και ρυθμίζει το είδος της τροφής που λαμβάνει το στομάχι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξαναμεγαλώνει το στομάχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν ξαναμεγαλώνει το στομάχι αλλά υπάρχει μικρό ποσοστό υποτροπής παχυσαρκίας. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ο ασθενής να συμπληρώσει επιπλέον την παράκαμψη του εντέρου, και τότε μιλάμε για χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι κίνδυνοι είναι οι πιθανότητες διαφυγής, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται συντηρητικά χωρίς χειρουργική επέμβαση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η τεχνική μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι καμία τεχνική παχυσαρκίας δεν έχει σχέση με την εμφάνιση κακοήθειας στο πεπτικό. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις προλαμβάνει την εμφάνισή τους.

Sleeve Gastrectomy

Ενημερωθείτε για τo Γαστρικό Μανίκι, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας, και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας:

 


Καταχωρήστε σε αυτό το πεδίο το όνομά σας.

Καταχωρήστε σε αυτό το πεδίο την διεύθυνση e-mail σας.

Καταχωρήστε σε αυτό το πεδίο το θέμα του μηνύματος που μας αποστέλετε.


 
Καταχωρήστε σε αυτό το πεδίο το μήνυμα που θέλετε να μας αποστείλετε.